România în imagini * 12 perspective unicedespre antichitate !

{ povestea locurilor }

8500 de ani de continuitate …

Prin Basarabia …

Acum, dacă privim prin prisma groazei celei mari prin care au trecut strămoșii (cataclismul cosmic), vom putea înțelege eforturile supraumane ale acestora de a ne lăsa un mesaj încriptat în tot ce au făcut. Calea Sacră conduce către lăcașul zeului (casa sa). Nu este de urmat acestă cale, pentru că va conduce către extincție.

Menhire Basarabia calea zeilor
Menhirele plantate pe mii de kilometri ne semnalizează care este linia de demarcație dintre „Grădina Maicii Domnului” (zonă care se va salva) și zona ce va fi bântuită de zeii (unde aceștia vor juca hora, vor benchetui, vor zobi tot, etc.). Basarabia era a noastră pentru că noi știam secretul ei. Basarabia este supusă forțelor cataclismice, în parte. Cerbul Sarabha, cel cu opt picioare, va călca în picioare aceste pământuri. Semnele lăsate ne spun cum putem scăpa. Valurile Troiene și brazdele Novace ridicate de valahii noștri – Geți de Aur – ne spun prin aliniamentele lor până unde vor urca apele potopului. De asemenea Calea Bâcului” ne arată până unde lovesc zeii. „A da bâca” înseamnă „a rata”, a nu reuși. Până la acest loc vor călca zeii pe pământ. De aceea „ucraina” înseamnă „la margine”, pentru că aici va fi maginea până unde va ajunge cataclismul. Aliniamentul de cruci mari de piatră din Câmpia Română (Bărăgan sau „Bara – Naga”, cu sens de „loc în care este bine să te ferești, să fi atent” – să cunoști Știința Șerpilor – Naga) ne arată linia până unde vor urca apele Potopului Planetar.

De aceea ciobanii noștri aflați în transhumanță nu coborau mai jos de această demarcație. De aceea strămoșii noștri nu au ieșit din granițe de mii și mii de ani, spre a ocupa alte pământuri și de aceea și-au dat viața pentru acest pământ sfânt și unic în lume – fapt inexplicabil pentru alte popoare sau nații ce nu ne știu istoria și nici nu o înțeleg … citeşte mai departe:

Menhirele aflate pe
CALEA ZEILOR din Basarabia

Cheile Corcoaiei

… o rezervație geologică de 34 ha, cu o legendă fascinantă. Și o frumusețe naturală aproape inegalabilă. Pentru oamenii locului, natura nu a avut nimic de-a face cu minunăția de lângă Cerna Sat. Responsabilul pentru “bijuteria” de piatră este, de fapt, un …om. Iovan Iorgovan. Care s-a luptat cu un balaur cu 7 capete (cifră magică uzitată din greu în basme și legende), care sălășluia prin aceste părți ale lumii. Într-un final, balaurul s-a refugiat printre niște stânci. Eroul nostru a profitat de ocazie, a început să-i reteze capetele (ce poveste de groază!). Cu ultimele puteri, balaurul a încercat să scape și zvârcolindu-și coada, a lăsat urmele pe care le admirăm astăzi

Cheile Corcoaiei

După o variantă, balaurul nu a scăpat și a fost anihilat de sabia eroului. După altă relatare, el a reușit să scape. Noi înclinăm spre cea de-a doua, fiindcă am descoperit în zona Ponoare, la Podul lui Dumnezeu – unul dintre singurele trei poduri naturale funcționale din lume -, o legendă asemănătoare, cu un balaur ascuns în Peștera Ponoare, care a fost extirpat de Dumnezeu. Oare să fie același balaur, având în vedere că Ponoare nu e prea departe de Cerna Sat? Noi așa credem … … citeşte mai departe:

* balaurul cu 7 capete

Morile de apă de la Rudăria
Caraș-Severin * cascada Bigăr

Valea Almăjului * Rudăria

În Valea Almăjului, natura domină cu blândeţe întreg peisajul. Oamenii „îndrăznesc” doar cu câteva căsuţe să–şi arate vrednicia. Aici se află cel mai mare complex de mori de apă din Europa de Est. Simbioza morilor cu mediul înconjurător face ca spectacolul să fie desăvârşit.

Cunoscută sub numele de Rudăria, această comună se află la câţiva kilometri de Bozovici. Comuna Rudăria (o să folosim numele vechi deoarece este mai cunoscut) a fost atestată documentar în anul 1470. Comuna are o bogată istorie. De altfel, când o să ajungeţi în această comună o să observaţi un şirag lung de tradiţii emanând în curţile oamenilor. Nu este nevoie să le căutaţi deoarece acestea au obiceiul fericit de a întâmpina turiştii …

De unde vine numele de Rudăria? Acest nume vine de la răul Rudarica care traversează comuna. Se pare că în slavonă Rudarica înseamnă „răul de fier”. Pe răul Rudarica se găsesc în prezent 22 de mori de apă din cele 35 care au fost iniţial … Multe dintre ele au fost luate de apă în timpul marilor inundaţii din anul 1955. Localnicii au avut mare grijă de soarta morilor de apă care au rămas funcţionale … citeşte mai departe:

Valea Almăjului
* continuitate

Zeița de la Vidra
* 7 000 de ani de continuitate

Privind în timp, la sfârșitul primei jumătăți a mileniului al IV-ea î.Hr., comuna Vidra se afla în ultima fază de dezvoltare a „Culturii Boian”, iar după 2500 î.Hr., intră într-o fază superioară de tranziție către cultura Gumelnița.

Zeița de la Vidra: 7 000 de ani vechime!

Se impun câteva cuvinte despre aceste trei culturi (Boian, Vidra, Gumelnița), deoarece ele au ceva în comun, dar și particularități, găsindu-se în această perioadă a neoliticului într-o succesiune de la inferior la superior. Se spune totuși că aparțin culturii Gumelnița. Prima este Cultura Boian, denumită astfel după așezarea Boian descoperită pe un grind din localitatea Grădiștea Ulmilor, din mijlocul fostului lac Boian, situat între satele Dorobanți și Ciocănești din județul Ialomița. Această cultură este specifică Munteniei centrale și de sud, cu extindere către estul Munteniei, sud-vestul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și până la sud de Dunăre.

Este o primă fază de dezvoltare către cultura Gumelnița. În „Cultura Boian”, studiată de către arheologi, aceștia au constatat că și aceasta poate fi periodicizată în trei faze: Bolintineanu, Giulești și Vidra. Ea s-a studiat în paralel și cu alte culturi (vezi Dicționarul de Istorie Veche a României elaborat de un colectiv de autori, sub coordonarea Prof. univ. D.M. Pippidi, la Editura științifică și eciclopedică, în 1976).  … citeşte mai departe * ce s-a descoperit prin sapăturile arheologice efectuate:

Cultura Boian
* Vidra, 7000 de ani vechime

România, ultimul loc în Europa
* pondere turism în PIB

Are România o problemă de poziţionare ?

“ Natura separată de istorie
nu poate să intre în competiţie
cu Elveţia, Croaţia … ” Daniel Roşca

Click to tweet:

De la Cheile Corcoaiei prin #Basarabia
spre morile de la #Rudăria
* #continuitate … #Hyperborea

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

More in R⊕Mania's Lost Heritage
Pusticii din Rarau Giumalau
Pustnicii nevăzuţi din Muntele Rarău

Munţii Rarău, pădurea neatinsă de topor Giumalău ...

Imperiul GETIC pe timpul lui BUREBISTA
Imperiul GETIC

În căutarea moştenirii pierdute ... Imperiul GETIC * Harta comorilor getice

Close