🇷🇴 TROIA din BANAT 🇷🇴
Fortificaţia din Corneşti,
o p⊕veste neîncheiată…
Contemporană cu celebra cetate Troia
La 18 kilometri de Timișoara se ridica cea mai mare fortificație din EUROPA. Pe drumul ce duce spre Arad se află localitatea Cornești, un sat care este așezat pe cea mai mare fortificație din Europa, aparținând Epocii Bronzului. Fortificația se întinde pe o suprafață de 1.800 de hectare și este formată din patru inele concentrice. Sunt de fapt zidurile cetății, ridicate cu ajutorul unor piloni din lemn pe care s-a adăugat pământ. Construcția avea o poziție strategică, fiind situată în apropierea Mureșului de unde era adusă sarea, dar și de Munții Banatului. În felul acesta localnicii stabileau relații comerciale pentru a obține provizii. Dealurile pe care este așezat satul Cornești s-au format datorită iarcurilor, șanțuri adânci de trei metri care îi țineau departe pe atacatori. Arheologii au stabilit că fortificaţia aparţine culturii Cruceni – Belegiş şi este contemporană cu celebra cetate Troia. Fortificaţia de la Corneşti se pare că a fost un centru politic de prim rang, volumul imens de muncă necesar edificării indicând cu siguranţă existenţa unei elite care a fost capabilă să coordoneze atât activitatea de construcţie, cât şi pe cea de întreţinere, activităţi care implicau munca a sute sau mii de oameni concomitent. Din primele cercetări se pare că zona a fost populată de geţii timpurii. Aceştia se ocupau cu agricultura dar şi cu creşterea animalelor. Aşezările lor erau formate din locuinţe semi-îngropate, făcute din gropi relativ circulare, cu o structură din lemn şi acoperite cu paie. Există semne că aveau zone de cult, existau ritualuri de depuneri de obiecte: vase ceramice, obiecte de metal şi chiar alimente, iar populaţiile făceau schimburi comerciale între ele…
Prof. dr. Bernard Heeb: “În opinia mea este unul dintre cele mai importante situri din întreaga Europă, este cea mai mare aşezare din perioada neolitică pe care o cunoaştem şi pe de altă parte este o structură absolut fantastică. Eu cred ca situl de la Cornești va sta alături de marile situri din Europa ca Stonehenge sau Sarmizegetusa REGIA.”
„Putem spune despre acest patrimoniu că există, este ascuns şi trebuie să devenim conştienţi că trebuie să-l valorificăm. Putem deveni mândri că-l avem.” Prof. Dr. Otilia Hedeșan
Vezi povestea la 360 °
Timişoara 2021 💙💛❤
rescrie istoria Europei!
Banatul Montan la 360 °
🇷🇴 reBranding România 🇷🇴 Un proiect CSR B2B Strategy ™ |
Tags: B2B Strategy™, Blue Ocean Strategy, Daniel ROŞCA, Old Europe, Otilia Hedesan, reBranding, reSTART, reSTART România, Timişoara, Timişoara 2021
Poza aia nu e de la Cornesti. E de la Maiden Castle, in Anglia, comitatul Dorset.
Macar sa va fi ostenit sa cautati o fotografie adevarata a complexului de la Cornesti.
Halal promovare a istoriei patriei
Ne cerem scuze vs fotografia descripriva a articolului. Banuiesc ca despre ea este vorba… insa, materialul video este in regula? Dpvd informativ.. referitor la promovare, Conceptul TIMISOARA 2021, tot asa rau suna in opinia dvs. ?