Experienţă digitală * a design that sells … ?

” Evoluția tehnologică este evoluție culturală ” Gabriel Gaşpar

Ramai informat(ă) » Newsletter
Update Strategie Digitală » În fiecare joi…

Evoluția tehnologiei

un articol de Gabriel Gaşpar

Câteodată este greu de zis dacă tehnologia ne face bine sau rău. Calculatoarele ne fac mai inteligenți sau mai tonți? Iepurii modificați genetic sunt un miracol sau o amenințare?

Ceea ce este cu adevărat înfricoșător este controlul minim care-l avem asupra tehnologiei. Parcă ar avea însăși viață. Foarte asemănător cu Frankensteinul lui Shelley, ne este frică să dezlănțuim o forță asupra căruia nu putem deține controlul.

Va fi viitorul oare un eden sau un coșmar?

Orice am crede noi sau am simți, tehnologia va progresa și noi trebuie să ne hotărâm cum vom interacționa cu ea. Însă, înainte de a face pasul acesta, trebuie să înțelegem cum evoluează ea într-o ființă. La jumătatea secolului trecut și mai ales în prezent, câteva idei foarte serioase și utile au fost prezentate care ne pot ajuta să ne îndrume spre înțelegere.

Dezvăluirea paradigmelor

Azi trăim într-o eră foarte dezvoltată tehnologic, însă experiența noastră cu ea este foarte nouă. Până la al doilea război mondial majoritatea oamenilor au trăit cu foarte puțină cunoaștere a tehnologiei, chiar și în țările “dezvoltate”. Nu e surprinzător că oamenii de știință n-au acordat aproape nicio atenție acestui detaliu până de curând.

Prima încercare notată de a educa lumea despre tehnologie a fost în 1954 de către filozoful Martin Heidegger în eseul lui “Întrebarea în privința tehnologiei” (“The Question Concerning Technology”) în care descrie tehnologia nu ca și ceva ce construim, ci mai de grabă ceva ce descoperim și îmbrățișăm.

Cu alte cuvinte, nu suntem în întregime responsabili pentru minunile făcute de om, nici nu suntem în control asupra lor.

Geografia tehnologiei

O altă idee este că tehnologia avansează și se dezvoltă mai mult și mai rapid în unele părți ale lumii decât în altele. Jared Diamond a început să mediteze asupra acestei idei după ce a fost întrebat de către un localnic din Noua Guinee … o întrebare foarte simplă: de ce există mult mai multă tehnologie în alte părți și la noi nu?

Diamond și-a dat răspunsul în cartea sa premiată “Arme, Germeni și Oțel” (“Guns Germs and Steel”). El descrie unele civilizații care își au originea din zone denumite “cornul fertil” unde s-au găsit plante și animale pe care le-au putut cu ușurință domestica și unde au putut dezvolta foarte ușor agricultura.

Ulterior, orientarea de est-vest a suprafeții terestre Euroasice a facilitat inovațiile în agricultură să fie răspândite în toate zonele climatice similare. Deci, tehnologia este dependentă de precursori. Punctul de început va determina punctul final … infinit.

Un model pentru evoluția tehnologică

Posibil cea mai completă viziune a tehnologiei vine din partea lui W. Brian Arthur în cartea sa “Natura Tehnologiei” (“The Nature of Technology”). Arthur, economist după profesie, nu surprinzător descrie tehnologia evoluând după principiile de cerere și ofertă.

Descrie trei principii de bază ale tehnologiei:

1. Toate tehnologiile dezvoltă și exploatează un fenomen
2. Toate tehnologiile sunt combinații între ele
3. Componente din tehnologii sunt însăși ele tehnologii

Care este scopul tehnologiei ?

Tweet: ” Un lanț infinit de #soluții … #tehnologie. @ Gabriel Gaşpar

Deci, este tehnologia de admirat sau de temut? Kevin Kelly în cartea sa “Ce dorește tehnologia” (“What Technology Wants”) dezbate ambele idei.

El descrie un lanț infinit de soluții la probleme care crează alte probleme noi. Motoare cu ardere internă poulează, și de aceea am inventat tehnologia “ecologică” sau “verde”.

Ea va crea alte probleme pe care vom fi nevoiți să le rezolvăm. Orice ascensiune crează provocări noi și nostalgie după zilele mai simple și inocente pierdute.

Gabriel GAŞPAR

Web Designer
web design & development

Gabriel GAŞPAR

digital@b2b-strategy.ro

Evoluția tehnologică este evoluție culturală

Avem deplina libertate să ne alegem modul de viață și relațiile cu lucrurile din viața noastră.

Ne putem decide pentru comoditate sau o experiență captivantă, o viață spartană sau luxoasă.

Până ce dezvăluirea tehnologiei continuă și paradigmele se deplasează, alegerile noastre rămân ale noastre. Până ce tehnologia avansează, o să avanseaze și puterea noastră de a alege.

Poate faptul de care ne este frică cel mai mult în tehnologie este, de fapt, de noi înșine.

Fie bine sau rău, evoluția tehnologiei și a omenirii este inseparabilă și va continua să se dezvolte cu pași mari și grăbiți într-un viitor pe care cu nerăbdare vrem să-l cunoaștem. Gabriel Gaşpar

[ audit digital * 100% gratuit ]

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

More in Digital » Pull Marketing
4 obiective pentru Directorii Generali in 2016
4 priorităţi noi ( ? ) pentru Directorii Generali în 2016

67% dintre directorii de marketing nu ştiu ce fac ... priorităţi 2017 ?

Conexiuni Blue vs Red Ocean
Cumpărătorul în era digitală …

Web : push vs pull marketing ?

Close