⚔️ Întemeierea 🇷🇴 Ţării Româneşti ⚔️ Templierii ⚔️

Prima corporaţie multinaţională ⚔️

♰ Ordinul Templierilor ♰

Cu excepția ordinului înființat de Pitagora, antichitatea nu mai prezintă nici o altă societate căreia să i se poată aplica în mod adecvat calificativul de “secretă”. Diferitele școli gnostice, socotite eretice de către Părinții Bisericii, erau societăți secrete într‑o anumită măsură, întrucât nu își expuneau doctrinele în mod deschis și public. Istoria lor este însă prea săracă în detalii, încât o examinare a ei nu ar reține prea mult atenția.

În perioada Evului Mediu s‑au dezvoltat trei societăți celebre: Assassinii (sau ismaeliții) în răsărit, al căror nume a devenit sinonim în toate limbile europene cu “ucigaș”, erau o societate secretă despre care avem cunoștințe destul de vagi; ordinul militar al Cavalerilor Templieri, care au fost persecutați în modul cel mai barbar sub pretextul deținerii unei doctrine secrete și împotriva cărora acuzația a fost reînnoită în zilele noastre; și, în sfârșit, Tribunalele secrete de la Westfalia din Germania.

22 martie 1312, după 193 de ani de activitate, Papa Clement al V-lea este obligat de împrejurări să desființeze Ordinul Templierilor, unul dintre cele mai cunoscute ordine militare creștine din istorie, prima corporaţie multinaţională. Ordinul Templierilor a luat naștere la inițiativa francezului Hugo de Payens în anul 1119 în Ierusalim, ca o organizație militar-călugărească, cu scopul de a apăra pe pelerinii creștini ce călătoreau în Țara Sfântă, însuși Regele Balduin al II-lea al Ierusalimului oferindu-le un cartier general pe Muntele Templului, munte ce avea un aer mistic, deoarece se credea că aici ar fi fost construit in vechime Templului lui Solomon.

Cu timpul, Ordinul Templierilor s-a extins în întreaga Europa, iar începând cu anul 1139, Papa Inocențiu al II-lea le-a acordat dreptul sa poarte semnul crucii pe uniforma militară, mai ales că ei au jucat un rol important în cruciadele inițiate de țările creștine.

Influenţa templierilor a crescut tot mai mult, odată cu sporirea averii ordinului, avere acumulată cu ajutorul nobililor care, participanți la cruciade, își depuneau înainte de plecare, bunurile pe care le aveau în mâinile templierilor, spre păstrare. Astfel, având la dispoziție resurse financiare abundente.

Deşi misiunea principală a Ordinului era militară, doar un număr mic de membri se afla efectiv pe frontul de luptă. Restul aveau un rol de sprijin, atât pentru ajutorul individual al cavalerilor, cât şi pentru a asigura buna funcţionare a infrastructurii financiare. Templierii, deşi făcuseră un jurământ de sărăcie, controlau bogăţii dincolo de donaţiile directe pentru cauza lor. Unii nobili participanţi la cruciade îşi depuneau averea în mâinile templierilor, pentru perioada cât erau plecaţi. Acumularea de bogăţii în acest mod în Europa şi Ţara Sfântă a dus la apariţia primelor scrisori de credit, pentru pelerinii ce călătoreau în Ţara Sfântă. La plecare, ei îşi depuneau averea unui cavaler din regiunea respectivă, de la care primeau un document încifrat, indicând valoarea sumei deţinute, pe care îl foloseau la sosirea în Ţara Sfântă pentru recuperarea fondurilor; acest sistem a îmbunătăţit siguranţa pelerinilor, care nu mai erau vizaţi de hoţi, şi a şi sporit averea templierilor.

Pe baza acestui amestec de donaţii şi de afaceri, templierii au stabilit o reţea financiară în întreaga creştinătate. Deţineau suprafeţe întinse atât în Europa cât şi în Orientul Mijlociu; cumpărau şi foloseau ferme şi podgorii; construiau biserici şi castele; erau implicaţi în manufactură, importuri şi exporturi; aveau propria lor flotă navală, şi, pentru un timp, deţineau întreaga insulă Cipru. Templierii au fost numiţi uneori ca prima corporaţie multinaţională.

“stat în stat”

Misiunea militară a ordinului nemaifiind la fel de importantă, sprijinul acordat organizației s-a risipit. Situația era totuși mai complicată, căci după aproximativ două sute de ani de existență, templierii deveniseră o parte a vieții social-economice zilnice în Europa. Organizația era prezentă pe scară largă la nivel local, cu mii de sedii în toată Europa. Templierii administrau multe întreprinderi, și mulți europeni intrau zilnic în contact cu ei, de exemplu lucrând la o fermă sau podgorie, ori folosind Ordinul ca pe o bancă în care să își depoziteze averea personală. Ordinul, însă, rămânea în continuare independent de stăpânirea locală (deci era “neimpozabil”), practic fiind un “stat în stat”.

⚔️ Templierii ⚔️

Întemeierea Ţării Româneşti este strâns legată de unul dintre cele mai enigmatice personaje din istoria României. Istoricul Nicolae Iorga, savantul Bogdan Pretriceicu-Haşdeu, şi mai în zilele noastre istoricul şi scriitorul Neagu Djuvara, îl şterg din paginile de istorie, printr-o simplă adiere a condeiului, pe Negru-Vodă. Misterul care apasă pe umerii acestui personaj de la începuturile Valahiei, îl apasă greu, afundându-l şi mai mult în negura unui trecut învolburat şi presărat cu multe taine medievale. La Curtea de Argeş, în interiorul Bisericii Domneşti, se găseşte un misterios mormânt pe a cărui lespede sunt gravate însemne templiere. Cine să fie oare, cel ce îşi odihneşte somnul de veci acolo?

Surse: T. Keightley, M. Schlupek & Povestea Locurilor.

Tags: , , ,

Leave a Reply

More in R⊕Mania's Lost Heritage
Sarmizegetusa REGIA vizitatori
Salvați Sarmizegetusa REGIA

360 ° Strategie Turism HUNEDOARA

Legenda Pelasgilor CHINA EGIPT ROMANIA GRECIA
Legenda Pelasgilor 🇷🇴

reBranding 🇷🇴 România 🇷🇴

Close