reSTART-ăm energia neamului românesc!

Cum reducem factura de gaz la jumătate!?

Evită consumul
dublu de gaz!

Câștigi economisind
în ♦ 5 pași simpli ♦

Să începem cu începutul, logica de funcționare a unei centrale pe gaz. Funcționarea unei centrale pe gaz se bazează în principal pe două sisteme de control dintre care unul este opțional, termostatul de ambient. Primul sistem de control și gestionare al timpului total de funcționare al centralei este monitorizarea diferenței de temperatură dintre circuitul de tur și cel de retur al agentului termic – în cazul nostru apă. În momentul în care diferența între tur și retur crește cu mai mult de două grade centrala re-pornește automat pentru a reduce diferența de temperatura a agentului termic.

Cum reducem factura de gaz
la jumătate în timpul iernii!?

1. Reducem împreună timpul total de funcționare al centralei de la 20 de ore la maxim 10. În mod concret centrala noastră pe GAZ stă maxim 3-4 minute oprită, neconsumând gaz, fără termostatul de ambient conectat. Dacă extrapolăm la 24 de ore o să identificăm un interval mai mare de 20 de ore, interval în care centrala funcționează în mod continuu. Principalul factor de eficientizare a consumului de gaz este montarea termostatului de ambient. În acest caz monitorizarea teperaturii de retur este déjà în planul secund după testarea temperaturii ambientale, factor care oscilează nu la ¾ minute ci la minim 20-30 de minute reducând cu aproape 50% minim timpul de funcționare total al centralei și bineînțeles consumul ei.

2. Setează temperatura apei calde menajere la maxim 40 de grade (la centralele cu apă caldă menajeră instant). Evită consumul dublu de gaz! Principala eroare în utilizarea centralei pe gaz pe care fiecare dintre noi o facem în casele noastre este setarea temperaturii de încălzire a apei calde menajere. Centralele pe gaz au două reglaje, unul pentru încălzirea apei calde menajere iar celălalt pentru încălzirea agentului termic – apa din calorifere. Setează primul reglaj al centralei, indicatorul de încălzire al apei menajere la 38 – 40 de grade pentru a evita consumul dublu, încălzirea apei până la o temperatura superioară și în același timp consum suplimentar de apă rece pentru a reduce efectul termic până la temperatura suportabilă de 38-40 de grade.

3. Reglează temperatura maximă de încălzire a agentului termic la minim 62-65 de grade Când vine vorba despre economie foarte mulți dintre noi acționăm impulsiv fără să raționăm de fapt că în cazul setării temperaturii agentului termic obligăm centrala să funcționeze în mod continuu dacă încercăm să economisim la acest capitol. Dacă plecăm de acasă pentru perioade scurte de timp (la serviciu , etc) și reducem temperatura termostatului de ambient sub 17 grade, în ideea de a reduce consumul de gaze naturale al centralei termice, atunci e clar că acest concept nu este recomandat. În această situație este mai bine să păstrăm temperatura de ambient la peste 19-20 grade, deoarece în această situație centrala termică doar întreține temperatura mediului ambient până la sosirea noastră în imobil și astfel încercăm să reglăm din nou temperatura la 23-24 grade diferența fiind foarte mică de 3-4 grade, iar în situația inițială diferența este de cel puțîn 6-7 grade acțiune prin care centrala termică va consuma gaze până la atingerea temperaturii setate (adică aproape de 2 ori mai mult).

4. Radament de peste 100% Montarea unei centrale pe gaz în condensație ne asigură un randament de 110% în comparație cu centrala obișnuită care are randament maxim până în 90% economia fiind de minim 20% la consumul de gaz.

5. Montează regulator de presiune pentru aragaz sau cuptor cu funcționalitate pe gaze naturale. Regulatorul de gaz este un dispozitiv necesar pentru a menține constantă presiunea gazului natural, reglând variațiile ce pot apărea în furnizarea acestui tip de combustibil. Pentru o funcționare corectă a aragazului, presiunea gazului trebuie să fie de 20 mBari. Dacă această condiție nu este îndeplinită, dispozitivul va ajusta presiunea la parametri corecți. Avantajele folosirii acestui regulator de presiune sunt: funcționarea optimă a aragazului / cuptorului, reducerea consumului de gaze naturale, prelungirea duratei de viață a aparatului de gătit, performanțe superioare în prepararea mâncării, prevenirea deteriorării vaselor de gătit, siguranță în exploatarea aragazului.

Sintetizând, dacă reglezi temperatura apei menajere la un maxim de 40 de grade, temperatura apei din calorifer la 62-65 de grade, dublezi sistemul de control prin termostat și în momentul în care achiziționezi o centrală nouă optezi pentru o variantă în condensație reduci factura de gaz la jumătate, iarna!

Marian Iriza-VOINEA

Director Departament Furnizare Gaze Naturale
reSTART Energy ♦ împreună suntem mai eficienți!

reSTART Energy GAZ

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

More in [ companii 100% româneşti ]
Satul Romanesc FMCG Agricultura
Provocările fermierilor români

Susține și TU producătorii români!

Ice Lights Wonderland
97% din industrie…

Totul despre procesul de marketing industrial...

Close