reSTART România 2020

⌘ Piatra scrisă Broscaru ⌘

Munții Buzăului la 360 °
Strategie Turism Buzău

🌋 Vulcanii Noroioși 🌋
Muzeul Trovanților
Mănăstirile Rupestre

🔥 Pictografia Sumeriană 🔥

Bucata preţioasă de rocă, denumită ”Piatra scrisă Broscaru”, conţine însemne oarecum asemănătoare celor de pe pereţii aşezării rupestre Fundul Peşterii, aflată în aceeaşi zonă. Aici apar peste 200 de simboluri, pentru care s-a folosit tehnica inciziei şi a zgârierii pe perete a figurii, obiectului sau simbolului. Aici sunt redate arme, vârfuri de lance, de săgeţi sau suliţe, cu sau fără coadă de lemn, pumnale, dar şi alte semne specifice artei rupestre preistorice, cu similitudini în ţară, cum ar fi Basarabi şi Clisura Dunării, sau în străinătate, respectiv Spania, Franţa şi Italia.

Despre toate aceste scrieri, Sebastian Matei, cercetător la Muzeul de Istorie Buzău, susţine că sunt vechi de peste 3.000 de ani: ”E un spaţiu în care oamenii preistorici au venit şi au desenat în piatră reprezentări de arme şi diverse simboluri. Ca datare, s-ar încadra între 2.200 şi circa 1.800 î.Hr., deci epoca bronzului. Este unicat în sud-estul Europei… ”

Unii istorici sunt de părere că simbolurile încrustate adânc în piatră ar avea corespondent în desenele de pe tăbliţele de la Tărtăria, cultura Vinča-Turdaş, descoperite de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa în anul 1961, dar şi în pictografia sumeriană. Ei spun că în cercetarea scrierilor din Munţii Buzăului, inclusiv a celei de pe dealul Broscaru, trebuie făcută în ansamblu şi nu separat, întrucât ar exista o conexiune între ele…

În 2020 stăm acasă, vizităm România 💙💛❤ & reSTART-ăm turismul românesc!

360 °

Povestea Buzăului
Strămoşii Omenirii

Piatra Scrisa Broscaru Povestea Locurilor

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

More in R⊕Mania's Lost Heritage
The ONES 🔥 Fallen Angels 🔥
The ONES

the 🔥 ANTIDOTE 🔥 360 ° Disruptive Economy

Experienta la inaltime Povestea Locurilor
experiențe 🦅 la înălțime

19 experiențe 🦅 la înălțime 🦅

Close