{ P⊕vestea Locurilor }
Mănăstirea Diaconeşti se află pe Valea Trotuşului, între Munţii Ciucului şi Tarcăului, în comuna Agăş, din judeţul Bacău. Din localitatea Comăneşti se porneşte spre Miercurea Ciuc, pe drumul naţional 12A, cale de 16 kilometri, apoi se face stânga, în localitatea Preluci, cale de doi kilometri. Obştea de maici, aflată sub staretia monahiei Evloghia Chirvase, este călăuzită duhovniceşte de părintele duhovnic Amfilohie Brânză.
Mănăstirea Diaconeşti a fost înfiinţată în anul 1998, cu binecuvântarea Preasfintitului Episcop Eftimie al Romanului şi al Bacăului. Principalii ctitori sunt creştinii din localitatate şi din zona, prin a căror râvnă şi osteneală s-a început construcţia acestui aşezământ monahal.
În anul 2000 s-a terminat construcţia primului corp de chilii, prevăzut cu bucătărie, trapeză şi un mic paraclis, închinat Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Sfinţirea paraclisului şi a locului ales pentru construirea bisericii mari a avut loc în ziua de 17 septembrie 2000, slujba fiind săvârşită de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul.
În anul 2002 s-au început lucrările pentru ridicarea bisericii mari, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe o temelie alcătuită din piatră de rău, biserica a fost construită din bârne de molid şi brad, în dulcele stil moldovenesc stefanian. Prin rânduiala slujbelor, prin păstrarea şi cultivarea valorilor autentice ale Ortodoxiei şi prin Taina Spovedaniei, Mănăstirea Diaconeşti se arată a fi una cu o puternică slujire misionară. Pe lângă ascultările clasice unei mănăstiri, monahiile din Mănăstirea Diaconeşti au şi preocupări editoriale legate de sfinţii închisorilor comuniste, pictură şi muzică bizantină.
Atunci mai cu seamă este pace, când se taie ce este bolnav, când e îndepărtat ceea ce dă naștere la răzvrătire. Ioan
{ #ICXCNIKA * #povestealocurilor }
Posted by Daniel Roșca on Sunday, June 25, 2017
|
Tags: Amfilohie Brânză, Civilizația și Cultura Neamului R⊕mânesc, ICXCNIKA, Mănăstirea Diaconeşti