Un serial despre 🏹 Geto-DACI ⚔️

Procesul de storytelling în turism 🏹

🏹 Kapnobataiul ⚔️

⚔️ cel ce umblă printre nouri 🏹

Solomonarii călători prin nori numiți și grindinari, hultani, ghețari, izgonitori de nori sau zgrabunțași sunt inițiați (trăind și astăzi în Bucovina) la școlile de solomonărie în astrologie, prezicerea viitorului, dar mai ales în stăpânirea tuturor fenomenelor meteorologice, venind de pe Tărâmul Celălalt . Unii îi alătură vechilor preoți asceți traco-geți – kapnobatai (călători prin nori sau umblători prin fum), cei care săgetau norii spre a opri balaurii furtunilor.

Alții spun c-ar fi urmași ai Sfântului Ilie, des întâlnit în legendele populare, vrăjitorul care-i fulgera pe draci și oamenii păcătoși. Mai este o variantă: așa cum se spune într-un basm bucovinean, cules în 1932, solomonarii au puterea de la împăratul cel înțelept Solomon, care a stăpânit toate tainele de pe lumea asta. Solomon, faimosul rege iudeu biblic, putea să închidă și să deschidă cerurile, iar la porunca lui vânturile îl ridicau chiar până la Dumnezeu.

Asemenea unor asceți, solomonarii trăiesc departe de lume, pe Tărâmul Celălalt, dar mai coboară prin sate pentru a cerși, deși nu au nevoie de nimic, iar unde nu sunt primiți bine, abat balaurul grindinii. Cele mai multe relatări se referă la oameni înalți, roșcovani, cu mantii albe, având la brâu unelte magice, fie cerșind prin sate fie călare pe balaurii grindinei singuri sau alături de moroi. Pentru a se feri de mânia solomonarilor, oamenii puteau apela la un Meșter Pietrar, un solomonar revenit printre oameni, dar care le știe magia. Tradiția românească nu pune la îndoială existența lor, ba chiar ar exista și mărturii din Ardeal și din Bucovina, cu privirea la existența unor ultimi solomonari…

Rămâi alături de noi,
urmează episodul 2,
G E N E R A L U L ⚔️

Vezi mai mult la 360 °

12 🏹 tactici de marketing ⚔️ esențiale!
Omul care l-a întâlnit pe ♰ Solomonarul Antonie
Procesul de zeificare a sacerdotului ♰ Kapnobatai
Episodul 1 ♰ ♰ Marele Lup Alb & Kapnobataiul ♰ ♰

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

More in Strategie Comunicare
Miorita by Mircea Bezergheanu
După 15 ani de muncă | Proiect DOBROGEA

Poveștile spun că ar exista o Axă a lumii...

cAPCANA RAT RACE
Capra vecinului & turistul captiv

Vezi mai multe informații despre momârle.

Close