Cultura și Civilizația Cucuteni * Originea Europei

De la Parța la Gruiu Dării

Harta extinsa a culturii cucuteni

Ce se întâmplă dacă re-actualizăm
harta Civilizației Cucuteni ?

Lasă-mă te rog să-ți explic … în momentul în care trasăm o linie de la finalul hărții Culturii și Civilizației Cucuteni (* dreapta) până în Județul Timiș în localitatea Parța unde a fost descoperit un sanctuar extrem de interesant punem de fapt o amprentă mai mult decât clară pe acest spațiu denumit în prezent România. Ce este mai interesant este faptul că după Imperiul GETIC mergem mai în spate în timp pe același teritoriu și regăsim o altă civilizație fabuloasă … sintetizând 8500 de ani de continuitate !

Din Timișoara spre Buzău …

O aşezare veche de aproape şase milenii a fost descoperită de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie din Buzău sub ruinele cetăţii dacice de la Gruiul Dării aflată în localitatea Pietroasele, cunoscută pentru deosebitul tezaur descoperit aici, „Cloşca cu puii de aur”.„Un laborator din Heidelberg a confirmat, în urma probelor trimise, ipotezele noastre: la o adâncime de 3-3,5 metri sub cetatea dacică fortificată de la Gruiu Dării se află o aşezare neolitică cu o vechime de 5 500-5 700 de ani, care a dispărut în urma unui conflict armat sau a unui incendiu”, a declarat Sebastian Matei, cercetător în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie din Buzău. Arheologii au scos la lumină mai multe locuinţe mari, cu pereţii din lut, vase pictate, precum şi un vas tip biberon, folosit după toate probabilităţile la alăptatul bebeluşilor.

„Comunitatea nu era prea mare, avea circa 20-30 de persoane, dar era stabilă şi foarte bine organizată, se ocupa cu agricultura şi creşterea animalelor şi din când în când cu vânătoarea”, a mai spus Sebastian Matei. În urma analizelor arheozoologice s-a stabilit că localnicii creşteau în ţarcuri animale, în special vite şi oi, dar se hrăneau şi cu vânat.

„În alimentaţie ponderea cea mai mare o avea carnea. Au fost găsite oase de porc mistreţ, dar şi de cerb sau căprior, oase de păsări mari, precum dropia, precum şi de cocoş munte. Oasele de castor şi de vulpe confirmă faptul că ei iubeau blănurile pe care le foloseau iarna sau la date festive”, a mai completat istoricul buzoian. Cercetătorul Sebastian Matei din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Buzău consideră că satul neolitic descoperit la Gruiu Dării face parte din extremitatea sudică a culturii Cucuteni:

„Acum am cercetat doar o treime din aşezare. Viitoarele campanii arheologice pot aduce noi dovezi arheologice despre una dintre cele mai avansate civilizaţii europene de acum cinci-șase milenii, cultura Cucuteni”, a concluzionat arheologul. Primele cercetări arheologice la Gruiu Dării s-au efectuat în perioada 1974-1989 şi au fost reluate abia în anul 2001.

Aşezare de şase milenii la Gruiu Dării
* sursă articol

Click to tweet:

8500 de ani de #continuitate
De la #Parța * #Timișoara la Gruiu Dării * Buzău

Tags: , ,

Leave a Reply

More in R⊕Mania's Lost Heritage
Stop defrisarilor B2B Strategy
Frăţia cu codrul … defrişări

{ #povestealocurilor * pustnicii nevăzuţi din Muntele Rarău }

Luptele dintre getii momarlani si romani
* să înțelegi acest popor nu îți ajunge o viață … !

Să vizitezi România îți trebuiesc zeci de ani … 8500 de ani de continuitate !

Close