Valea JIULUI la 360 ° © P⊕vestea Locurilor

[ weekend de p⊕veste ]

Fără cerul albastru deasupra capului…

Odată cu perioada nefastă roșie de până în ’89 în plin proces de dezvoltare a industriei grele infuzia de oameni în Valea JIULUI a fost atât de diversă și condensată într-o perioadă atât de scurtă astfel încât a dat naștere unui ADN cu totul și cu totul special. Traiul greu, munca de zi cu zi – fără cerul albastru deasupra capului…… sângele vărsat de părinții noștri au întărit acest ADN până la stadiul în care refuză orice schimbare. Refuză chiar dacă este conștient că traiul rămâne greu – practic sângerează continuu de peste 20 de ani…

Amintiri din copilărie

Îmi aduc aminte din copilărie sunetul salvărilor prin oraș – sunet care transmitea moarte – un sunet aș putea spune sângeriu… de fiecare dată când îl auzeam fugeam acasă la ai mei să văd dacă tatăl meu a ajuns din șut. Cu ajutorul lui Dumnezeu a ajuns de fiecare dată… dar mi-a rămas în minte acel sunet metalic… sunetul morții care plutea în toată Valea JIULUI care a “înroșit pământul” în ultimii ani de extracție intensivă…

Cea mai mare spaimă a fost când am intrat în casa alor mei după o alergătură similară… cred că a fost după explozia de la Petrila din 2008… ultima imagine care mi-a rămas întipărită în minte a fost un trandafir roșu… parcă nu mai avea spini… uitat de bunica mea – Dumnezeu să o ierte – pe măsuța din holul de intrare. Îmi aduc aminte ca prin ceață acel trandafir roșu aproape ofilit… roșul nu mai era roșu… scăpase și de această tragedie. Dumnezeu să-i ierte pe toți!

Astăzi Valea JIULUI este radical schimbată. Mineritul este deja istorie, iar natura își recâștigă încet dar sigur vechile granițe. Te invit să ai un weekend de poveste de această dată cu cerul albastru deasupra capului. Prima ta vacanță din primăvara care stă să înceapă!?

Weekend de p⊕veste – din nordul Văii Jiului spre sud:

Peştera Bolii, Cimitirul ”vesel” al Văii Jiului, Muzeul Momârlanilor, Stația Veverițelor, Muzeul Satului Momârlănesc, Parcul de aventură Părăul Negru, Sfincşii şi Babele din URICANI, Poiana Iarului.

Click to tweet: Mineritul este deja #istorie, iar #natura își recâștigă încet dar sigur vechile granițe!

Tags: , , ,

Leave a Reply

More in Work & Life Balance
Avram Iancu Canah BIO
62 km în apă de 18 grade

Avram Iancu: “ Barierele există din plin dar eu voi elimina barierele … ! “

Un loc special, insula Thassos Grecia
Insula Thassos

Vrei mai multe vacanţe ? Nu-ţi bate capul, ne ocupăm noi ! ;) * am fost acolo

Close